Syphilia Morgenstierne her

syphilia@frittogvilt.no

Her kjøper du bøker direkte levert i posten fra forlaget Fritt og vilt

Sphlogg-tekstene fra 2006

Sphlogg-tekstene fra annet halvår 2005

Du finner min tidligere hovedside - ALT stoffet på syphilia.no fram til sommeren 2005 - her.

 

SPHLOGG
NB! ARKIV: 2007 - 2009

Sphloggen er fra mars 2010 flyttet hit.

Syphilias notater. Sphloggstoff kan fritt benyttes, forutsatt at du:
a) forteller om det til syphilia@frittogvilt.no
b) oppgir kilde og linker til
Sphloggen
- http://syphilia.no


Torsdag 31. desember 2009
GI VANUNU ASYL
i Norge. NÅ! Eller sitter det utelukkende korrupte feiginger i denne rødgrønne regjeringen?

Torsdag 14. mai 2009
DRAP I KONGO
Hvorvidt to norske leiesoldater har drept sjåføren sin eller ikke, gjenstår å se. Men det er ikke slik at dette er under nordmenns verdighet. Det har hendt før, og ikke i rent liten skala.

Boka KONGELIG SLAVELEIR (på et forlag nær deg, Fritt og vilt) omhandler kong Leopolds terror-regime i Kongo på slutten av 1800- og begynnelsen av 1900-tallet. Men den har også et interessant avsnitt om den belgiske drapsmaskinens norske støttespillere. Flere hundre nordmenn dro til Kongo på "eventyr", slik disse gutta åpenbart har gjort. De fleste av dem ble kongelige leiesoldater. De drepte for fote. Svært få ble stilt til ansvar for det. Det var liksom helt greit. Ofrene var afrikanere.

Byen Kisangani, der de to norske mennene ifølge påtalemyndighetene i Kongo skal ha drept og dumpet sjåføren sin, gikk under kolonitiden under navnet Stanleyville. Denne byen befinner seg midt i et av de mest mineral- og ressursrike områdene i hele verden. Det er derfor hele verden slåss her. Lokalbefolkningen er det ingen som bryr seg om. Her er det gull og diamanter som teller.

En av de mest berømte norske "Kongo-farerne" (les drapsmennene) fra den tiden het Bille Aubert. Han døde i Stanleyville (nå Kisangani) av malaria i 1908. Hans etterlatte papirer ble utgitt av Aschehoug. En liten smakebit fra boka hans:

«Her i Stanleyville er det 350 soldater, og siden 1. januar i år er det ilagt pryl til sammen 35 ganger; det betyr at hver tiende soldat har fått pryl én gang i løpet av åtte måneder! Ikke noe å større å skrike opp om, vel? En slik liten omgang med pryl virker øyeblikkelig og inntrengende, og er den eneste disiplinærstraff som har noen som helst virkning her. Å sette en negersoldat i ’ensomt fengsel’ noen dager ville være å gi ham en stor nytelse; han kunne riktig kose seg i ukontrollert dovenskap, og det med et losji som iallfall var bedre enn det han har vokst opp med.»

Kjekke nordmenn i utlandet, med andre ord. I 1953 skriver statsantikvar Axel Ullmann i Dagbladet: «Bille Aubert var best kjent av dem [Kongojuristene] for sitt sprudlende vidd. Ingen som var i Studentersamfundet 21. september 1907, glemmer ham der. Han hadde hjemlov, og i fulle to timer holdt han oss i sin hånd mens han la ut om Kongo. Det var da vi fikk vite at ’en negers hjerne er så tom at Toricellis tomrom i sammenligning er som en markedsplass’. Men foredraget viste at han så med aktelse på negeren, og vi fikk et levende bilde av det store mørke rike som var skapt av noen få hvite menn, for det var alvor under all spøken. Advokat Aubert måtte tilbake til sitt dommeryrke, og året etter hvilte han i Kongos jord.»

Jeg kan bare anbefale Kongo-boka vår. Les mer om den her.

Tirsdag 5. mai 2009
FRITT ORD-PRISEN
Fritt Ord må naturligvis gi prisen til hvem de vil. Nina Karin Monsen, som får prisen i dag, er et lysende eksempel på at hvem som helst kan få fast stilling ved et norsk universitet, man trenger ikke ha tenkt en eneste original tanke eller utført noe seriøst akademisk arbeid. Derfor er hun i seg selv et takknemlig mobbeoffer, og bør av den grunn ikke mobbes, men las i fred.
    Den som derimot burde ha fått Fritt Ord-prisen, er Arnved Nedkvitne. Han brukte sin ytringsfrihet, eller det han trodde var en ytringsfrihet, til å kritisere forhold ved sitt institutt på Blindern, og dette førte direkte til at han fikk sparken. Det samme universitetet som kan hegne om totale middelmådigheter og intetsigende plaprere gjennom hele deres voksne liv, kaster altså rett ut en kunnskapsrik og populær professor med viktig spesialkompetanse når han bare viser en tendens til intellektuell uavhengighet.

Tirsdag 21. april 2009
Hunder bjeffer,
kapitalister svindler

Vi har det svart på hvitt. Jens Ulltveit-Moe er enig i at Røkke har lurt staten, (LINK) men mener at det er statens egen skyld at den ble lurt. Dette kan man forsåvidt godt slutte seg til. En hel stat med all sin tyngde og alle sine milliarder til konsulenttjenester bør da vel greie å unngå å bli lurt.
    Men Ulltveit-Moe hamrer også fast noe jeg vil kalle et nytt moralbegrep. Nåvel, kanskje ikke helt nytt. Men det har ikke vært god tone i søndagsskoleundervisningen:
    Du kan ikke hindre hunden i å bjeffe, eller kapitalisten i å lure staten. De gjør bare det de må.
    Da gjør vel også nazister bare det de må.
    Og hvis naboen har en riktig gneldrebikkje, eller en rottweiler gående og sikle utenfor barnehagen, så spørs det om man makter å gi Ulltveit-Moes moralbegrep full tilslutning.
    Med fare for å bli litt selvrefererende: Dette skrev jeg om Røkke (LINK) i 2001. Kanskje Stoltenberg burde høre mer på meg!

Mandag 13. april 2009
SJEFEN
Hvem er sjefen i Norge? Alle barn vet svaret: Kjell Inge Røkke.
    Røkke eier ikke bare en masse foretak, stort sett tvilsomme; han eier politikerne også.
    Røkke tar privatfly mens statsministeren tar rutefly.
    Røkke ler hele veien til banken mens politikerne må feie gata foran ham på veien.
    Røkkes "unnskyld" inneholder bare én beskjed: Her er det jeg som bestemmer. Alle andre må kysse Røkkes hånd.

Lørdag 28. mars 2009
ZIMBABWE ... del 1
Det er ikke Mugabe som har styrt Zimbabwe til konkursens rand. Det er Vestens boikott.
For ordens skyld: Jeg støtter ikke Mugabe. Han er en despot. Men: Det er alene Vesten, og Vestens ønske om å bli kvitt Mugabe - slik Vesten har for vane å ønske å bestemme hvilke statsoverhoder som skal sitte eller fjernes i den tredje verden - som er årsaken til den svært alvorlige økonomiske situasjonen Zimbabwe befinner seg i, med kolera og det hele. Nok en gang har Vesten blod på hendene.
(Okei. Du sluttet å gi ungen din mat fordi han var slem. Døde han fordi han var slem, eller fordi du ikke ga ham mat?)

Søndag 15. mars 2009
MUSIKK, REMIX OG SKAPENDE KUNST
Her er et helt fabelaktig eksempel på hva nettet kan brukes til for en skapende remix-kunstner!
ThroughYOU artist himself

http://thru-you.com/

Nettkunstneren (til h.) har her satt sammen en lang rekke soloopptak som forskjellige folk har lagt ut uavhengig av hverandre på YouTube, og laget helt ny musikk av det. God er den også.
    Jeg tviler på om noen av musikerne bak det nye verket vil stille seg negative til denne måten å bruke deres arbeider på. ThrougYOU creditSant å si tror jeg de vil være stolte. De er også behørig kreditert.
    Men jeg vet at mange opphavsretts-organisasjoner og ikke minst de multinasjonale salgsmaskinene som særlig musikere blir tvunget til å tegne kontrakt med og overføre rettigheter til, ikke tåler at nye verk blir skapt på denne måten.ThroughYOU credits
    Det er på tide å rette et kritisk blikk på opphavsretts-organisasjonenes arbeid. Under dekke av å skulle forvalte midler på vegne av oss som har skapt saker og ting, tar de pengene våre, rister dem godt, beholder en god del selv, bruker en ganske stor slump på global "nettverksbygging" og deler ut resten til vennene sine og dem de vil holde seg inne med, og blir det littegrann til overs, får vi andre kanskje litt en sjelden gang fordi de gjerne vil gi inntrykk av å være rettferdige. Hadde det stanset der, hadde det nesten vært greit, for det er alltid noen som tar penger fra en.
    Men det stanser ikke der. I tillegg til å bygge opp en troverdighetsportefølje ved å shanghaie hele miljøer av skapende kunstnere, går de i ledtog med multinasjonal storfinans og i strupen på alle som stiller seg kritisk til den retningen de går i.
    De kaller det "intellectual property" og opptrer som om denne "propertyen" kan omsettes fritt av dem selv og bare dem. Hele tanken stinker av turbokapitalisme, og iallfall her i Norge forvaltes den av gamle leninister; det hadde vært en stor vittighet om det ikke var så alvorlig.
    Ettersom dette handler om musikk - ett eksempel på hvilken rik kunstnerisk flora disse kreftene til syvende og sist ønsker å stanse: Topp Ranking DillingerReggaemusikk.
    Reggaemusikkens store gullalder, fra siste halvdel av 1960- til siste halvdel av 1970-tallet, var et resultat av at alle "stjal" fra hverandre, de lånte, rappet, "siterte" og så videre og skapte dermed en ny musikkart i en åndelig allmenning. Ikke alle var like blide eller like glade i hverandre, det kan man høre i teksten på mange av låtene! Men de fleste forsto at denne musikkformen var så unik fordi den ble skapt av mange hundre, kanskje flere tusen individualister i fellesskap, ikke av én eller noen få. Den ene bygde på den andre, så kom det en og bygde på ham igjen, og så videre. Det er da det blir kunst.
    Dub - som ble oppfunnet i reggaeverdenen - var et bidrag til å skape "verkshøyde", men for å gjøre det, må du bygge på noe som noen andre har skapt. "Opphavsretten" gikk hele tiden på kryss og tvers.
    Det var mange grunner til at gullalderen i reggaemusikk gled forbi, blant annet er det en naturlov at en gullalder ikke varer evig. Men et viktig bidrag til å legge lokk på skaperkraften i reggaemusikken var nok at "intellectual property" gjorde seg gjeldende, og det ble svært kostbart eller risikabelt å forsyne seg med de ingrediensene man mente var nødvendig for å skape noe nytt og fint.
    I korthet: Å skape er å stjele. All kunstnerisk virksomhet, og absolutt alt godt håndverk, begynner med ren kopiering.
    Dette nekter de å se i de store kopirettsorganisasjonene.
    Det er på tide å melde seg ut! Skribenter, kom dere ut av skribentorganisasjonene! Musikere, hopp ut av Tono! Billedkunstnere, røm fra Bono! Bli deres egne herrer igjen!

Søndag 25. januar 2009
SAMMENLIGNINGEN
Hvorfor blir noen så uendelig provosert av at andre har satt sammen en fotomontasje som viser parallellene mellom Hitler-Tysklands forsøk på å utrydde jødene og Israels forsøk på å utrydde palestinerne?
    Det ER en opprørende billedstudie. Du kan se den HER.

Ingen vil hevde at det er et fullstendig sammenfall. Men likheten er der, og den er stor.
På det personlige plan er vi vant til å tenke at voldsutøvere svært ofte er voldsoffere selv. Det samme kan godt være tilfellet på gruppe- og statsnivå. Men vi pleier ikke å unnskylde overgriperne fullstendig og utstyre dem med våpen, ut fra at det er synd på dem fordi de selv har vært utsatt for overgrep. Det er ikke lenge siden NATO bombet Serbia for forbrytelser som ikke var større enn dem Israel nå har begått. Hvor lenge skal hele verdens statsledere være villige til å ofre palestinerne og se gjennom fingrene med Israels herjinger?

Torsdag 15. januar 2009
Israel bruker jøder som levende skjold
Jødiske skolebarn blir mobbet i skolegården av medelever som ikke vet noen andre å rette sinnet mot når Israel bomber Gaza sønder og sammen.
    Dette er fryktelig leit. Men det kunne forutsis. Og den som mest av alt kunne forutsi det, var staten Israel.
    Uten å ta noe hensyn til at jøder over hele verden nå blir møtt med sinne og aggresjon fra andre - for disse er jo ikke på noen måte medskyldige for de forbrytelsene som staten Israel kontinuerlig begår - så har likevel staten Israel, i og med at de påberoper seg å være et etnisk hjem for alle verdens jøder, bestemt seg for å ofre freden for millioner av ikke-israelske jøder over hele verden, fordi den ønsker å fullføre sin drapsmassakre mot palestinere som står i veien for den.

Torsdag 8. januar 2009
DRAPSMASKINEN ISRAEL
De har full kontroll over området. Ingen kan komme inn, ingen kan komme ut. De dreper alle de ser. Menn, kvinner og barn. De lar sårede barn ligge og dø etter at de har skrittet over dem for å komme videre og drepe flere. De nekter Røde Kors adgang.
    De som ikke blir drept, blir sultet ut. De som ikke dør av sult, dør av kolera over de istykkerskutte kloakkrørene. Infrastrukturen er knekt. De som kommer til å overleve dette blodbadet, blir overlatt til seg selv. Palestinerne i Gaza blir bombet tilbake til steinalderen. De blir bombet fordi de er palestinere.
    Endelig et sant ord fra paven da han kalte dette en konsentrasjonsleir. Massemordernes offisielle representanter reagerte med vantro og sa at dette var ensbetydende med "holocaust-denial". Men konsentrasjonsleir er ikke et opphavsrettsbeskyttet ord, Melchior. Og det satt mange etniske grupper i tyskernes konsentrasjonsleirer.
    Første gang ordet konsentrasjonsleir ble brukt, var av tyskerne som bygde slike konsentrasjonsleirer i Botswana og nesten tilintetgjorde herero-folket der i 1904.
    Det jeg selv tenker mest på av historiske paralleller til den skjebnen Gaza nå ser ut til å nærme seg, er opprøret i Warszawa-ghettoen i 1943. Opprøret ble knust. Men de sloss til siste mann.
    Bildedokumentasjon på hva palestinerne opplever i dag, finnes på linken nedenfor. Men ikke klikk på den hvis du ikke kan se på veldig sterke scener.
http://www.elfarra.org/gallery/gaza.htm#

Mer oppmuntrende er denne fra Youtube, der en ung palestinsk kvinne prøver å stoppe en israelsk soldat fra å skyte.

Begge linkene overfor fins på den britiske avisa Guardians oppdatering fra minutt til minutt.

Som vanlig er også Electronic Intifada til stede med nyheter og kommentarer. Her taler ofrene, deres familie og venner. Det er likevel langt mer balansert enn nokså mange norske nyhetsmedier, som lar Israels propagandamaskin snakke fritt.

Vi må også huske på at mange jøder er like sjokkerte som resten av verden. Det fins jødiske grupper i alle land som er rasende over det Israel holder på med nå. De kommer stort sett ikke til orde, men de er der.

Søndag 4. januar 2009
FOLKEMORDET FORTSETTER
En norsk lege som befinner seg i Gaza har nettopp sendt følgende melding:

"De bombet det sentrale grønnsakmarkedet i Gaza by for to timer siden. 80 skadde, 20 drept, alt kom hit til Shifa. Hades! Vi vasser i død, blod og amputater. Masse barn. Gravid kvinne. Jeg har aldri opplevd noe så fryktelig. Nå hører vi tanks. Fortell videre, send videre, rop det videre. Alt. GJØR NOE! GJØR MER! Vi lever i historieboka nå, alle! Mads G, 3.1.09 13.50. Gaza, Palestina."

    Dette er folkemord. Israel har planlagt det over lengre tid. Vesten med USA i spissen bare ser på. Tause. Tør ikke kritisere morderne. Vesten har blod på hendene. Eller for å si det med nettstedet Electronic Intifada: "Colonization, slavery, apartheid, genocide and ethnic cleansing have been constants in western colonial adventures."
    Dette nettstedet er kanskje verdens viktigste akkurat nå. Du finner det her: http://electronicIntifada.net

Søndag 4. januar 2009
1/4 SIVILE?
Israel (og alle de norske avisene) melder at 1/4 av dødsofrene i Gaza er sivile. De mener kvinner og barn. Alle palestinske menn oppfattes som terrorister, uansett om de er studenter, kjøpmenn eller lærere. De er dermed legitime bombemål i samsvar med vanlig logikk i folkemord.
    Israel vil knekke "alle aspekter av Hamas". Det betyr kort og godt at de vil fjerne alt som minner om palestinere, fra jordens overflate. Hamas er jo deres lovlig valgte regjering, dermed er de alle "medskyldige". Dette er det den norske regjeringen med SV som deltakere ikke vil eller tør protestere mot.
    Hele det vestlige presseapparatet er dessverre bare i stand til å gjengi alt det israelske propagandaapparatet finner på. Det skyldes i hovedsak at okkupasjonsmakten Israel oppfattes som en del av Vesten, dermed venner, mens palestinerne oppfattes som arabiske terrorister langt inni sjela til de fleste nordmenn.
    Mer balanserte nyheter får du her:
http://electronicIntifada.net

November 2008
Syphilias bokbål

Mandag 6. oktober 2008
ALT OM BANKKRISEN
Den ble nøyaktig beskrevet - et år i forveien.

Onsdag 9. april 2008
STILL ERNA SOLBERG FOR RIKSRETT!
Jeg har lenge lurt på hvorfor Mordechai Vanunu ikke har fått asyl i Norge. Hvis det skal være noen mening i norske humanisme-idealer, må han få komme hit hvis han vil. Nå foreligger svaret. Han vil. Men Erna Solberg, som i innvandrerfiendtlighet overgås kun av Frp'ere, grep selv inn, overprøvde embetsverket og hindret Vanunu å komme ut av de evige krenkelsene og nedverdigelsene han må gjennomleve som offentlig varsler i et av verdens mest uforsonlige land. Aftenposten skriver om det i dag.
    På en dag som denne - det er 9. april - fremstår Erna Solberg som en gevaldig landssviker. Hun sviker alle de idealene som folk går rundt og tror at Norge representerer. Fjern den dama. La henne bytte rolle med Vanunu. Så kan hun oppleve israelsk trakassering, og han kan tilføre Norge noen humanistiske verdier.

Søndag 6. april 2008
KORRUPT ELLER BARE DUM?
I Dagbladet sist fredag kommer det noen meget overraskende uttalelser fra leder og generalsekretær i NFF (Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening, for å gjengi hele det lange og uhåndterlige navnet).
Det er nok generalsekretær Trond Andreassen som har ført det i pennen, men NFFs leder Kjell Lars Berge – en nokså anonym universitetsfyr – har underskrevet innlegget han også. Det handler om innkjøpsordningen for sakprosa:
    ”NFFs engasjement i denne saken har ikke vært knyttet til den enkelte forfatters mulige merinntekter. Vi har vært opptatt av å gi litteraturinteresserte bibliotekbrukere tilgang til denne litteraturen.”
    Omskrevet til norsk normalprosa: Fagforfatternes forening er overhodet ikke interessert i at forfatterne får mer penger, f.eks. flere og større stipend, slik Sindre Hovdenakk foreslo i en kronikk noen dager tidligere. Nei, forfatternes betalte representanter vil heller at forlagene skal få pengene og gi litt av det til forfatterne.
    Jubilerer: NFF fyller 30 år i år og feirer seg selv denne helgen. Mye har skjedd i løpet av de 30 årene, og moralsk har det vært en jevn nedoverbakke. Det kan skyldes at hele foreningens grunnlag er penger, samtidig som pengene i bokbransjen på mystisk vis er bundet opp til de store forlagene, som har fått alle andre med på den merkelige forestillingen at det er de selv – forlagene – som skal forvalte kulturmidlene her til lands, mens staten (og forfatterne) må betale.
    Foreningen ble forøvrig startet i frustrasjon over at Den norske forfatterforening – som huser de skjønnlitterære forfatterne – ikke ville anerkjenne faglitterære forfattere som like fine som dem selv. Blant annet fikk de ingen stipend. Det skulle det bli en slutt på. NFF ble raskt en stor pengemaskin og har i dag om lag åtte ganger så mange medlemmer som DNF. Like etter at NFF kom til, ble også Kopinor stiftet, og med Kopinor startet en ustoppelig og totalt monoman jakt på penger som har resultert i at NFF, som største opphavsrettsorganisasjon, i dag velter seg i et nesten tresifret millionbeløp. Dog har de gitt bort mer enn halvparten av det som ifølge regelverket tilkommer dem, etter det de selv opplyser, til – gjett hvem! Til forlagene. (Se side 7 på denne pdf-en.)

NFFs innlegg i Dagbladet
Sindre Hovdenakks kronikk i Dagbladet

Fredag 4. april 2008
RASET I BOKBRANSJEN
Aftenposten-kronikken i dag.

Torsdag 27. mars 2008
ANARKISTENE I VERDENSBEGIVENHETENE
Boka Anarkistene i verdenshistorien 1 foreligger nå, og for dem av dere som ikke var så heldige å være til stede på den stilfulle lanseringen, kommer her en liten rapport:
    Humla, selve festlokalet på Hausmania, var fylt til randen. Stemningen var høy og debatten gikk livlig etter innledningene. Diskusjonen pekte i retning av at i anarkistkretser i dag trenger man både aktivisme og fordypelse samtidig – nøyaktig som i anarkistkretser til alle tider. Veldig oppløftende.
    Enkelte gråhårede mennesker på min egen alder var til stede. Noen av dem syntes kanskje det var litt mye lakk på veggene, som en av dem uttrykte det, mens andre mente dette var et genuint uttrykk for dannelse og estetikk, og særdeles dekorativt. De fleste av dem klarte å bevege seg ganske ubesværet i omgivelsene, som var en boklansering verdig.
    Men de aller fleste som kom, var yngre mennesker, 60-70 i alt.
    I tillegg til relativt ubegrensede mengder bokstavkjeks og solbærsaft var det tryllet fram en deilig sjokoladekake som det bare var smuler igjen av etter møtet.
    Bøker ble solgt til spesialrabatt, og mange kunne dra rett hjem og forlyste seg med verdenshistoriens anarkister.

Presseomtaler og anmeldelser (oppdateres).

I bloggenes verden har jeg sett to kommentarer. Først fra et øyenvitne som virkelig er til å stole på.
En som ikke kom, men som kommenterer likevel, og ganske festlig.

Torsdag 31. januar 2008
ANARKISTENE KOMMER!
Endelig! Snart (februar/mars) kommer den boka jeg har holdt på med i mange år: "Anarkistene i verdenshistorien 1". Gled dere! Boka kommer fra trykkeriet i februar og blir lansert i Oslo i mars. Alle opplysninger om dette kommer på Fritt og vilt hovedside!
    Nå fortsetter jeg arbeidet med bind 2, som er ment å utkomme om et års tid.

Søndag 6. januar 2008
GRO HARLEM B-B-B-BOKASSA?
Tidligere statsminister stikker av til skatteparadis med fet ytelse fra staten uten å betale et øre i skatt til hjemlandet. Ville noen tro at vedkommende var NORSK og SOSIALDEMOKRAT? Det er jo slikt vi skandinaver vanligvis refser feite og korrupte tredje verden-ledere for.

Søndag 9. desember 2007
Forlagene tar kaka

Kopinorpenger fordelt til hhv. forfattere og forlag.Ikke bare har forlagene mottatt MER enn 50%, det som går til forfatterorganisasjonen bidrar også til at forlagene slipper billig unna.
    
Dette som et apropos til utskjellingen jeg fikk i våres, da jeg opplyste en liten deloffentlighet (i bladet Bok og Bibliotek) om at så mye som 50% av Kopinors innkrevde midler til opphavsrettshavere slett ikke går til forfatterne, men til deres motpart – forlagene. Da kom de faglitterære capoene byksende med et kolerisk svar! Mer her.

Onsdag 28. november 2007
RØVERE
Den ene dagen vil Terra gi kommunene 150 millioner mot at kommunene ettergir dem like mye. Hm. Råtten deal. Neste dag har Terra slått seg selv konkurs og har plutselig ikke 150 millioner lenger. Enda råtnere deal. Dette røversystemet er det altså sparebankene som eier. Ultraråtten deal. For noen år siden pleide folk å si om slikt: "Sånn vil vi ikke ha det i Norge." Nå har vi det sånn i Norge.

Onsdag 7. november 2007
DEN GJENOPPSTANDNE MESSIAS:
KRISTOFFER SCHAU!

I likhet med de kristne har jeg ikke sett Kristoffer Schaus programmer på TV om de syv dødssyndene, så jeg kan uttale meg med like stor autoritet:
    Det dreier seg åpenbart om en moderne form for stedfortrederteologi. Kristendommen skryter av å være verdens eneste stedfortrederreligion: Jesus døde på korset idet han tok på seg verdens samlede synd.
    Kristoffer Schau er en poststrukturalistisk Jesus. Han tar på seg den norske befolkningens synd på den eneste måten som har noen legitimitet i dag: ved å utføre den, på TV.
    Istedenfor å fordømme ham slik fariseere gjør, bør altså kristenfolket straks begynne å tilbe Schau som den gjenoppstandne Kristus. Halleluyeah!

Lørdag 20. oktober 2007
FRP, BJØRNEN OG OSMUNDSEN
Flere er blitt drept av Frp-ere i Norge enn av bjørn. Skal man da eliminere Frp-ere, slik Frp mener man skal eliminere bjørnen? Lenge har jeg vært i tvil. Men tvilen blekner når Frp nå er helt overbevist om at Manuela Ramin-Osmundsen er en bjørn.
    Å sende hele Frp i forvaring, zoo eller lukket avdeling må da være det minste ondet, og bør iverksettes straks.

Søndag 1. juli 2007
E-BOKA ER HER. AKKURAT HER!
I dag kan du lese tre av våre (Fritt og vilts) bøker som e-bøker!
    Bøkene kan leses og lastes ned gratis. De utgis med Creative Commons-lisens.
    Dette har en forhistorie:
    I fjor utga vi på vanlig måte den politiske romanen EN AV DE BESTE, skrevet av pseudonymet Kim Iseki. Mannen ville være anonym av flere grunner, og kommer ikke til å røpe hvem han er. - Boka er et sviende litterært oppgjør med Vestens forhold til den tredje verden.
    Vi sendte den inn til Kulturrådet sammen med de 8000 kronene som Kulturrådet rutinemessig forlanger av uavhengige forlag for å se på bøkene deres. - Deretter fikk vi avslag.
    Det førte til fjorårets sommerkampanje, der jeg leste 40 innkjøpte bøker fra konkurrerende forlag for å se hvordan det litterære nivået var der, og fikk sjokk. Fremdeles – et år senere – blir jeg litt løs i magen når jeg tenker på hva jeg måtte gjennom av lesing i fjor:
    “Forlagene har levert inn essay, reisebøker, selvbiografier, artikkelsamlinger og kladdebøker. Dette har de presentert som romaner, og fått innkjøpt som romaner,” skrev jeg i en kronikk i Aftenposten.
    Når en norsk roman blir nullet av Kulturrådet, blir den i realiteten lagt død. Det er faktisk noe av hensikten med innkjøpsordningen: Offentlighetens oppmerksomhet skal konsentreres om de statsautoriserte romanene. De andre skal dyttes til side. Man må for all del ikke få anledning til å sammenligne.
    Vi har derfor besluttet – etter avtale med forfatteren - å legge boka ut på nettet. Her kan alle lese den gratis!
    God eller dårlig? Døm selv. Vi er stolte av utgivelsen og ville ha utgitt den om igjen. Ikke at det blir nødvendig. Restopplaget er stort nok. (Vil du ha ordentlig bok istedenfor utskrifter, kan du bestille den til redusert pris.)

Lørdag 30. juni 2007
3,50 FOR EN ULEST BOK
Hallo igjen folkens, det har vært litt stille her en stund nå. Årsaken er at jeg som redaktør av Bok og Bibliotek ikke har hatt noe fritid de siste månedene. Nå er jobben blitt mer normal. Jeg lover å meddele meg hyppigere.

Mens vi snakker om bibliotek. Gå aldri forbi! Alltid inn! Det har jeg ment i ca. 40 år FØR jeg tok denne jobben. Der kan du lese tidsskrifter i fred og ro, snoke i hyllene og gå gratis på do (unntatt på Deichman, der koster det penger).
En relativt ny attraksjon i folkebibliotekene er tikronerssalget. Innkjøpsordningen har tvunget bibliotekene til å ta imot så mye piss at hyllene sprenges. Hva kan de gjøre med det? Ikke kan de brenne bøker (selv om det visstnok skal ha forekommet på Lillehammer). Bibliotekets ansatte formodes å være bokelskere og har sikkert hyllene fulle hjemme. Hva er alternativet? Noen lyse hoder fant en gang på å legge ut frasorterte bøker til 10 kr. Blant biblioteksjefer sprer lyse ideer seg fort, og i dag er slike 10-kronerskasser å se overalt ved inngangen til folkebibliotekene.
    Forleden fylte jeg en plastpose (“posen full for 70 kr”) til bristepunktet. 20 bøker, det ble 3,50 per bok, bedre enn på loppemarked. Hva fikk jeg så for pengene?
    Tre til gubben. En om kunsthistorie, udatert, trolig fra 50-tallet, nesten ikke utlånt, i dag uutlånelig, uten fargebilder; en om treskjæring, aldri utlånt, og en bok ført i pennen, som det heter, av Arvid Møller om jiffypot’ens far Leif Fr. Koxvold, utgitt på (Koxvolds) eget forlag og fullkomment jomfruelig etter 12 år på biblioteket.
    Tre til avdeling for skjønnlitteratur her i heimen. Kun til oppbevaring. Det er vel nesten ikke til å tenke seg at vi noensinne kommer til å LESE Karin Moe, Knut Faldbakken eller Bjørg Vik. Men de kommer forsåvidt alle i kategorien “kan ha i hylla”.
    Ti guttebøker, noe som gjenspeiler for det første at barnebarna vokser til, for det andre at det sprenger på med ferskvare i bibliotekets gutteavdeling, så hva skal de gjøre med Rasmus Løland (og så midt i Løland-året, da), Jack London, Dag Skogheim, Max Lundgren, Ragnar Hovland, Carit Etlar (heia Gjøngehøvdingen!), med flere?
    Tre forsåvidt interessante bøker i kategorien “ymse”: En engelskspråklig samling taler av Lenin, utgitt i Moskva, fjerde opplag 1985. Dyriske fabler av Vikram Seth. En norsk sci-fi-novellesamling fra 2000 utgitt i anledning av en konferanse som ble holdt i daværende kulturby Bergen.
    Den 20. og siste er en nesten unevnelig liten sak. Det er nemlig dårlig gjort å nevne at et bibliotek har sneket seg til å legge ut en “kulturfondbok” (innkjøpt av Kulturrådet) før de obligatoriske fem årene er gått. Boka har ikke vært åpnet av ett eneste menneske noensinne på sine tre år. Ingen har av den grunn gått glipp av noe. Utgiver er Cappelen.
     Cappelen er (i likhet med alle de andre store) mer og mer blitt et slags statsfinansiert vanity-forlag. Når et forlag helt risikofritt kan utgi en haug med intetsigende vås fra et sykelig oppblåst ego vel vitende om at staten tar regningen uansett, ja, så gjør det vel det, da, demoralisert som forlaget er av innkjøpsordningen og kanskje etter hvert helt ute av stand til å bedømme kvalitet. Boka heter “Absolutt alt” (en betydelig overdrivelse ettersom den ikke handler om noe) og ble skrevet av en Simen Hagerup, født i 1980, og utgitt i 2004. Kan man gjette at både han og forlaget flyter på etternavnet?

Torsdag 15. mars 2007
PENTAGONPROSESSENE
Mirakuløst står det nå fram en som tilstår alt. En mann har fortalt de amerikanske myndighetene at han er hovedmannen bak 9/11 og de aller fleste andre kjente Al Qaida-angrep verden over. Dette sier han etter mer enn tre år i amerikanske fengsler, hvor han hele tiden “har vært ansett som en av hovedmennene”.
Uttalelsene hans virker litt dopa. Og for en som husker en og annen ting fra historien, lyder det hele kjent. Hekseprosessene fra 1400-tallet til 1700-tallet fikk folk til å tilstå samleier med djevelen og slikt etter voldsom tortur. I Moskvaprosessene fra 1936 til 1937 fikk Stalins harde kjerne den ene etter den andre som de ikke likte, til å tilstå slike ting som at de var klassefiender som fortjente dødsdom (hva de også straks fikk). Det var ikke vanskelig med litt tortur.
Nå har Bush-regimet fått sin mønsterfange.

Onsdag 31. januar 2007
NORGE-NIGERIA
Så Erik Solheim vil sende nigerianske prostituerte ut av Oslo og tilbake til Nigeria.
Mye tyder på at han må dra dem etter håret inn i jumbojet’en. For de vil helst bli her.
    Andre vil mer enn gjerne bidra til å hive dem ut. Norske prostituerte klager over at nigerianerne danker dem ut i Oslos gater. Kundene foretrekker veloppdragne nigerianske avholdsjenter uten kjønnssykdommer og med høy hygienefaktor, fremfor slitne, nedrusa og aidsbærende “etnisk norske”.
    Men løsningen må jo være opplagt. Solheim kan la de nigerianske være her, og heller sende de norske til et velfortjent Syden-opphold i Nigeria.
    Riktignok ligner bildene av den nigerianske transittleiren litt på en KZ-leir. Men stort verre enn et norsk asylmottak er den neppe. Her har du en win-win-løsning, Solheim! Nigerianske prostituerte i Oslo får arbeidsrom. Kundene får de damene de helst vil ha. Norske prostituerte får litt sol på kroppen, og kanskje en hardt tiltrengt avvenningskur.

Sphlogg-tekstene fra 2006

Sphlogg-tekstene fra annet halvår 2005

ALT stoffet på syphilia.no fram til sommeren 2005

Populære snarveier

SOMMER-
FØLJETONG:
SYPHILIAs MARATONLESING AV NORSKE ROMANER


Mork&Nygaard-portrettene m.m.


Da Sex pistols var i Norge

KORTVIDEO:
Georg Johannesen på
Skjervheimseminaret 2000

Syphilia på stalinisttreff:
HVA VIL ANARKISTENE?

FORDYPELSE
NEGATIV RENTE og ”naturøkonomi” - de økonomiske teoriene til Silvio Gesell kan lastes ned og leses i fulltekst HER