Syphilia Morgenstierne her

syphilia@frittogvilt.no

SYPHILIAS


Tidligere saker:

19. januar 2001:

18. oktober 2000:

25. august:

24. august:


Elsk deg rik

Dette er min gamle hovedside. Den er parkert slik den foreligger under, med alt stoff intakt, og byttet ut som inngangsside med min SPHLOGG

Juni 2005:

Syphilias SPHLOGG

Mars 2005 og 1996:

Karsten Alnæs og Gyldendal

Mars 2004:

«DOWN TO BUSINESS»
PER HESS I GALLERI LNM. Dempet flertydighet og hvit klarhet om handel som verdisystem. Bilder og tekster fra utstillingsåpningen.

Februar 2004:

Religion som problem
IRSHAD MANJI er et navn å merke seg. Kanadisk journalist, 35, født i Uganda, rømte med foreldrene fra Idi Amin da hun var 4 år gammel. Født og oppvokst i islam. Kjent TV-reporter i Canada. Nå har hun skrevet boka ”The Trouble With Islam”. (http://www.muslim-refusenik.com/index.html)
Her tar hun særlig opp islams svik mot sine egne troendes retts- og rettferdighetsfølelse. På nettstedet sitt siterer hun Edward Said: ”Den intellektuelles oppgave er å si sannheten så enkelt, så direkte og så oppriktig som mulig. En intellektuell skal ikke bekymre seg om hvorvidt det han eller hun sier er egnet til å krenke, glede eller støte noen som har makt.”
2003-02-13 sph

Mye skrøner, mye sex
NETTOPP LEST: Herodots verdenshistorie (ca. 500 f.Kr.). Festlig. Mye skrøner, mye sex. Først og fremst en forteller full av stemmekraft og selvtillit. Det samme har forresten Egon Friedell (”Vår tids kulturhistorie” fra 1927), som de fleste naturligvis vil synes er mye morsommere fordi han ligger oss nærmere i tid.
Når man leser Herodot, slår det en at hvis tidsperspektivet bare blir digert nok, er det mulig å tro på fremskrittet. Det har unektelig gått nedover med volden siden den gang, og (selv om det ikke alltid ser sånn ut) oppover med rasjonaliteten. Selv har Herodot en naturvitenskapelig anlagt hjerne; han pønsker og forsker, etterprøver og vurderer. Det var mye de ikke visste. Det er fortsatt mye vi ikke vet. Desto mer om å gjøre er det å fastholde motstanden mot overtro, enten den er gammel eller ny.
2003-01-26 sph

Oktober 2003:

DET VERSTE ...
Åsne Seierstad forteller om sitt verste mareritt
.

Boka du bør lese i høst
Michael Moore

NOBELPRISEN I LITTERATUR:
Verdensmesterskap
for hvite menn

September 2003:

BOKHANDLEREN

Mars 2003:

Krigen i dag
Det Helge Øgrim i Dagbladet beskrev som en massiv propagandaseier for Saddam: http://www.dagbladet.no/nyheter/2003/03/27/365062.html
var den amerikansk-ledede bombingen som drepte 14 sivile på markedsplassen i Bagdad. - Heldigvis fins det nyansert presse, selv om den ikke fins i Norge..
Her er den britiske avisen Independents dekning av nøyaktig samme sak:
http://argument.independent.co.uk/commentators/story.jsp?story=391165
De fleste avisene har vært opptatt av at Saddam har så mange
dobbeltgjengere. Sannelig ikke lett å treffe den fyren! Her er Guardians kommentar: http://www.guardian.co.uk/Iraq/Story/0,2763,923848,00.html
27.03.2003 sph

Rask oppsummering (BOMBER FOR BENSIN)
En middelmådig kjeltring kupper det amerikanske presidentvalget og gir seg deretter til å bombe andre kontinenter for å skaffe sine landsmenn billig bensin så han kan bli lovlig valgt neste gang. Det meste er sagt allerede, men kan oppsummeres i Tapper Zukies reggaelåt: "If you want to shoot somebody, shoot yourself."
sph 21.03.2003

Klar tale om Irak, Bush og Blair
Krigsmaktene har full kontroll også over propagandakrigen. Men en sjelden gang kan man høre klar tale. Noen dager før krigen gikk den britiske tungvektspolitikeren Robin Cook ut av Tony Blairs regjering. Her forteller han hvorfor.

Februar 2003:

Kongestoffet
Dagbladet forteller fra de nyåpnede britiske arkivene med stoff om kong Edward VIII at da han abdiserte i 1936 for å følge sin kjærlighet til den vekselvis gifte og skilte Wallis Simpson, så holdt hun ham for narr med diverse elskere, særlig en kjekk bilselger som hun overøste med gaver.

Ikke et ord i Dagbladet om det arkivene virkelig avslører, nemlig at det slett ikke var på grunn av romantikken kongen måtte abdisere, men fordi det ble for pinlig for Storbritannia at verken han eller hun la skjul på sine åpenbare nazi-sympatier. Året etter abdikasjonen var de bl.a. Hitlers personlige gjester i Tyskland. Eks-kongen var den eneste engelskmannen Hitler ville forhandle med, og etter Hitlers mening måtte han gjeninnsettes som konge etter at nazistene hadde vunnet krigen. -- Dette må man til utenlandske aviser for å finne omtalt.
sph 01.02.2003

Dette regimet støtter Norge
To tredjedeler av Israels 300.000 “gjestearbeidere” er ulovlige innvandrere. De kom inn i landet helt lovlig, men oppholdstillatelsen deres var knyttet til en arbeidskontrakt, og når kontrakten av ulike grunner oppheves, blir innvandrerne med ett slag ulovlige. Mange av dem har bodd i Israel i mer enn ti år. Barna deres har ingen rettigheter og kan kastes ut av landet når de er 18 år.

Innvandrerne er som oftest fra Filippinene, Thailand, Kina, Moldova, Romania, Latin-Amerika og Sør-Afrika. De begynte å komme tidlig i 90-årene og har etter hvert i stor grad erstattet palestinerne, som på grunn av intifadaen må holde seg hjemme. Mange arbeider i landbruket for mindre enn fastsatt minstelønn.
(Guardian 14.01.2003)

Desember 2002:

Bokklubbene: En supertråler
Konkurransetilsynet har slått til med razzia i forlagene (desember 2002). MEN: Gjør Bokklubbene noe ulovlig når de får forlagene til å sette opp prisen på bokklubb-bøkene slik at Bokklubbene tjener mye, forlagene litt, og bokhandlerne og forfatterne ingenting, mens leserne må betale dyrt? MER her.

Oktober 2002:

Bø-forskere sier BØ!!
(foreslår bokmoms)

SYPHILIAS ANARKISME
Jeg får stadig spørsmål fra folk: Hva er anarkisme egentlig? Tykke bøker er skrevet om emnet. Det er umulig å svare kort. Samtidig er anarkismen svært enkel, for den ligner så mye på sunn fornuft.

SYPHILIA I
STALINISTENES LEIR

BØKER, BØKER, BØKER
Et bestilt innlegg i Dagens Næringsliv med utgangspunkt i den kommende revisjon av bransjeavtalen (på trykk onsdag 2/10 2002), og et oppslag i Dagbladet dagen etter, har fått noen bokhandlere til ta kontakt. De vil gjerne fortsette denne dialogen. For denne dialogens skyld her to ting:

 

August 2002:

Hvorfor har Syphilia blandet seg i Shabana-saken?

Shabana Rehman, frittalende kommentator og komiker, mobbes av norske samfunnsforskere. Jeg ser en revirkamp, og langt styggere: Jeg ser forakt for en som er annerledes.

Marianne Gullestad har stått forrest i køen av norske akademikere som vil kaste stein på Shabana, i form av "nøkterne analyser" der konklusjonen hele tiden er at hun er "antiintellektuell" og "uheldig".

Intellektuelle mot en antiintellektuell?
Eller bolsjevikene mot en avviker?

Min innblanding: Heia Shabana!
Dagbladet 06.08.2002
Link også til: www.shabana.no

Sommeren 2002:

DOXA ,DOXA, DOXA!

Da Sex Pistols var i Norge

KONGOBØLGE!

27-06-2002:

Kulturbeitekommentarer

Min siste Kulturbeitekommentar i P2 i denne omgang har tittel «Den nye terroren» (les: markedsøkonomien).

08-12-2001:

Bøllestaten Israel

Den bevisste ydmykelseskampanjen fra Sharons Israel fortsetter. … Nesten ingen protesterer. Enda verre: Nesten ingen bringer nyhetene. Bøllene har vunnet. LES MER

30-11-2001:

Røkke:
Norges Berlusconi?
LES MER

01-11-2001:

Kreutzfeldt-Jacobs
er bare fornavnet

Punk-rock kan henge sammen med kvikksølvforgiftning, mens heavy metal lyder som blyforgiftning. Dette kan stemme med at så sent som i punkgenerasjonens oppvekst var det vanlig å fylle ungenes tenner med amalgam. … Dagens unge satanister virker mer trafikkskadde, for å si det slik. Men det er verre enn som så. Mye verre. LES MER

 

08-08-2001:

30-07-2001: Den norske Boknatta (DnB)

22-01-2001: Mot strømmen mot AIDS
Sør-Afrikas president Thabo Mbeki har dolket sine egne i ryggen fordi han ikke vil distribuere amerikanske AIDS-medisiner til sine millioner av fattige svarte, dødssyke landsmenn. Eller har han det?


Eldre stoff:

FRITT OG VILT MAGASIN

Dyplenking – ikke noe problem!

Nygammelt om dubya

Syphilia som narkoman: Orderud-narkoman.

Troverdighetens marked. Om journalistikk, journalismen og «parnasset». Aktuelle fagkulturelle kollisjoner.

Fritt og vilt lanserer norsk utgave av «Copyleft»:
LISENS FOR KOPIERING AV ÅNDSVERK I ALLE FORMER – VILKÅR FOR Å KOPIERE, REDIGERE OG DISTRIBUERE ANDRES ÅNDSVERK

329 aviskronikker er et halvt års produksjon i Aftenposten og Dagbladet. Her er hva de kunne fortelle om fjerde og femte statsmakt – og «det offentlige rom» i Norge.

STENGT på UBestemt tid

 

Kulturbeite-
kommentarer